Sószoba

A sószobáinkról általánosan

Sajnos a körülöttünk lévő levegő olyan mértékben szennyezett, hogy az már önmagában is nehéz feladat elé állítja légzőszerveinket és terheli az immunrendszerünket.

A sok elektromos készülék, mely körülvesz bennünket, a légszennyezettség, füst, gázok, por, stb. főképpen pozitív töltésű ionok felelősek nagy részben a krónikus betegségek kialakulásáért.

Évszázadok óta közismert tény, hogy egyes barlangok, illetve só barlangok és a sós tengeri levegő az emberi szervezetre, főként a légzőszervekre jótékony hatást gyakorol. Bölcsődéinkben Somadrin oldatot használunk. Ez egy speciális kristályszerkezetű, telített sóoldat, amely csak természetes anyagokat tartalmaz.

A Somadrin oldat zárt légtérben, nagy párolgási felületű edényekbe öntve, mindenféle motorizáció nélkül ún. passzív módon, szobahőmérsékleten meginduló párolgása következtében alakítja ki a mikroklímát. A helyiség relatív páratartalma növekszik, a magas relatív páratartalom finom eloszlású aeroszol formájában van jelen. Az aeroszolos cseppekben elemi szinten megtalálhatóak az egészségre nem káros ásványi anyagok, melyek a beszívott levegővel a légzőszervek felületére tapadva fejtik ki hatásukat. A Somadrin oldat párolgása következtében a levegőben lévő ionok töltése megváltozik, több lesz a negatív ion. A negatív ionizációnak és a magas párakoncentrációban oldott sókristályoknak köszönhetően erősödik a légzőszervek csillószőrös hengerhámjának aktivitása, ezáltal fokozódik az öntisztulás, aminek következtében enyhülhetnek, illetve megszűnhetnek a gyulladásos folyamatok. A Somadrin oldat párologtatása során a levegő abszolút víztartalma lényegesen alacsonyabb, mint a csapvíz esetén. A levegő alacsony abszolút víztartalma szintén élettani jelentőségű. A viszonylag száraz levegő a tüdőjáratokban sok vizet tud felvenni a telítettségéig. Az emelkedett vízleadás csökkenti a nyálkahártyák váladékának mennyiségét. Az így kialakult levegő hozzájárul a jó közérzet, a jó egészségi állapot fenntartásához.

Mire jó a sószoba?

Allergia, asztma és minden légzőszervi betegség, alsó-felső légúti lerakódások megszüntetésére. A gond az, hogy egy-egy vírusos megbetegedés után a légutak nem tudnak kitisztulni, s ez további egészségügyi problémákhoz vezet. A sóterápia a gyógyszeres kezelés kiegészítő formája.
A pollenekre allergiásoknak is sokat segíthet a terápia, a makacs köhögés, asztma, krupp, hörghurut, arc- és homloküreg-gyulladás ellen is jó, mert a nyálkahártyát is regenerálja.

Használati gyakorisága

Az orvosok 0-3 éves kor között heti két alkalommal 20-20 percet javasolnak. Felnőtteknek is heti 2 alkalmat, de alkalmanként fél órát szoktak ajánlani.
Minden bölcsődénkben a Somadrin só szoba biztosított. A gyermekek, napirendbe ágyazva látogatják meg a saját kisgyermeknevelőikkel hetente két alkalommal a só szobát. Itt miközben segítik a légző rendszerük erősödését, gyógyulását aktívan tevékenykednek, játszanak.

Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat a 1514/2010. (VII. 8.) számú határozata alapján a nagycsaládosok számára lehetőségként bevezette a nagycsaládos kártyát, amellyel előzetes időpont egyeztetés után, a bölcsődékben működő sószobat szolgáltatást ingyenesen vehetik igénybe.

Bölcsődéinkbe nem járó gyermekek, nagyobb testvérek és felnőttek is igénybe vehetik só szobáinkat délutánonként az Apró Csodák Bölcsődében (Budapest, 1105. Zsivaj utca 1-3. telefon: 06-1/ 261-63-96, email: aprocsodakbolcsi@gmail.com) és az Apraja Falva Bölcsődében (Budapest, 1108. Újhegyi sétány 5-7. telefon: 06-1/ 265-19-92, email: aprajafbolcsode@gmail.com).

Előzetes igénybejelentés szükséges!

A só szoba használatának ára: 300 Ft + ÁFA/30 perc.