Hozzávalók

Frankfurti leves: 8 adag

  • 1 ek sertészsír
  • 1 közepes db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek fűszerpaprika
  • 1 teáskanál köménymag
  • 4 db burgonya
  • 1 közepes db kelkáposzta
  • 10 dkg frankfurti virsli (2 pár)
  • só ízlés szerint,bors ízlés szerint
  • 175 g tejföl
  • 1 púpozott ek finomliszt
  • 2 l víz

Elkészítés:

A hagymát apróra vágjuk. A krumplit megpucoljuk és felkockázzuk, a káposzta leveleit megmossuk és felcsíkozzuk. A zsírt megolvasztjuk, és rádobjuk a finomra vágott hagymát. Kettőt keverünk rajta, nem kell sokáig, nem pörköltet készítünk. Mehet rá a paprika, szintén egy keverésig, majd a kömény, utána pedig a krumpli. 1 percig kevergetjük, majd felöntjük 2 liter vízzel. Belereszeljük a fokhagymát, és fedő alatt 5 percig főzzük. Utána hozzáadjuk a felcsíkozott káposztát, sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt főzzük fél órán át.
Ha a zöldségek megpuhultak (ízlés kérdése, hogy harsanósan vagy szétfőzve szeretjük), hozzáadjuk a felkarikázott virslit, és még 5 percig főzzük. Közben a lisztet elkeverjük a tejföllel, majd ha csomómentes, merünk bele egy merőkanálnyit a forró levesből, és azzal is kikeverjük. Visszacsurgatjuk a levesbe, jól elkeverjük, és még 2 percig főzzük.

Szalagos fánk: 4 adag

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 kávéskanál só
  • 2.5 dkg élesztő
  • 3 dl tej
  • 4 ek cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db tojássárgája
  • 7 dkg margarin
  • 2 ek porcukor

Elkészítés:

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral. A liszthez adjuk a sót, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a felfutott élesztőt, a szobahőmérsékletű margarint és a tojássárgáját. Alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Lisztezett felületen 1,5 cm vastagra nyújtjuk. Egy közepes méretű, lisztezett pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A korongok közepébe hüvelykujjal lyukat nyomunk úgy, hogy a tészta ne szakadjon át. Egy magasabb falú edényben felforrósítjuk az olajat. Addig is kel még a tészta. Közepes lángon, többször megforgatva karamellbarnára sütjük mindkét oldalukat. Vigyázzunk, mert hamar sül. Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsöpögni. Porcukorral meghintve, bármilyen ízesítésű lekvárral kínáljuk.

Jó étvágyat kívánunk!