Néhány gondolat a családlátogatásról

Bölcsődei szakembereink is ugyan olyan izgatottan várják az új családokkal való ismerkedést, mint ahogy Önök a bölcsődével. Az ismerkedés jellegű családlátogatásokra ideális esetben, közvetlenül a beszoktatás előtt kerül sor, előre egyeztetett időpontban. A gyermeket és családját a „saját” kisgyermeknevelő és a társ kisgyermeknevelő látogatja meg otthonában. Közösen olyan időpontot választanak, amikor a gyermekük ébren van, így otthonukban, szülei biztonságot adó jelenlétében ismerheti meg kisgyermeknevelőjét. A gyermekek közvetlenebbül viselkednek a védett otthoni környezetben. Önökkel a kapcsolat felvétel, a mélyebb ismerkedés a családlátogatás alkalmával indul el. Bátrabban, őszintébben beszélgethetünk elvárásaikról, a gyermekeik egyéni igényeiről, szokásairól.

Önök mesélhetnek gyermekükről, a család szokásairól, így a kisgyermeknevelő megismerheti a gyermek napirendjét. Minden információ, amit megosztanak velünk számunkra fontos, mert minden kisgyermek másként éli meg, hogy kikerül védett otthoni környezetéből és fontos, hogy minél hamarabb újra biztonságban érezhesse magát.

A kisgyermeknevelő elmondhatja, hogy milyen értékeket képvisel a bölcsőde és a bölcsődei életet is bemutathatja a szülőnek. Elmondhatjuk, hogy miben vagyunk erősek, miért vagyunk meggyőződve arról, hogy nagyszerű, különleges hely a mienk. Biztosítjuk Önöket, hogy mi mit tudunk megtenni azért, hogy az elválás, minél zökkenő mentesebb legyen gyermekeik számára.

Fontos számunkra, hogy a gyermekeket mielőbb megismerjük és ez a beszélgetés az első állomása az ismerkedésnek. Mélyebb kapcsolat kiépítésére törekszünk. Célunk, hogy azokat a lépéseket, melyek szükségesek ahhoz, hogy a gyermekek elfogadják az elkövetkezendő időszakban rájuk változásokat, közösen tegyük meg

A gyermekekkel való első találkozásra apró ajándékkal készülnek kisgyermeknevelőink, ami megkönnyítheti a kapcsolatfelvételt, az ismerkedést. Ez a találkozás alapja lehet a későbbi partneri kapcsolat kialakulásának.

Reméljük, hogy a személyes találkozás alkalmával sikerül elnyernünk bizalmukat és jó ismerősként találkozunk bölcsődéinkben.

Véghné Vitáris Szilvia szaktanácsadó
és a KEB csapata